2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Pusiau keptas obuolių-varškės pyragas

Aš labai mėgstu daryti įvairius žele tortus. Man patinka gaivumas ir lengvumas. Obuolių pyragai taip pat patinka, ypač su varške. Kadangi dalyvavau obuolių skanėstų konkurse http://obuoliuskanestai.blogspot.com/p/konkurso-salygos.html, tai būtent jam sugalvojau pabandyti pagaminti kažką tokio skanaus, tarpinį variantą tarp žele ir tradicinių obuolių pyragų. Taigi: mano pusiau keptas obuolių-varškės pyragas :)

Tešlai (trupiniams):
200g sviesto
pusė stiklinės cukraus
2 stiklinės miltų

Įdarui (viduriniam sluoksniui):
4-5 vidutinio dydžio obuoliai (geriau rūgštesni ar saldžiarūgščiai)
apie 300g liesos grietinės (aš ėmiau 15 proc. riebumo)
apie 300-400g varškės (man asmeniškai skaniau su varške, kuri būna ne pokeliuose, o panašesnė į naminę)
5 a.š. želatinos
pusė stiklinės cukraus
šaukštas vanilinio cukraus
žiupsnelis cinamono
 
  
    Želatiną užpilu vandenuku, kad išbrinktų.
Obuolius supjaustau nedidelėmis skiltelėmis (galima ir nulupti, bet nebūtina), tada dubenyje juos sumaišau su šaukštu vanilinio cukraus bei žiupsneliu cinamono. Viską paskleidžiu ant skardos (kad obuoliai nebūtų sulipę viens ant kito) ir trumpai orkaitėj pakepu (apie 10-15 min). Padedu, kad atauštų.
    Tada pasiruošiu tešlą, t.y. trupinius: sviestą (jį geriausia prieš tai atšaldyti) sutarkuoju burokine tarka ir sumaišau su puse stiklinės cukraus ir miltais. Pirštais viską trinti, maišyti tol, kol gausis trupiniai, panašūs į smėlį. Tada visa tai supilu į skardą ir dedu į 175 laipsnių orkaitę. Kepu apie 15 min, vis pamaišydama, kad trupiniai vienodai iškeptų. Geriausia kepimo laiką žiūrėti pagal pačius trupinius - kai pagels, bus iškepę. Iškepusius trupinius padedu ataušti.
    Tada ruošiu įdarą: dubenyje išplaku grietinę, varškę ir pusę stiklinės cukraus (jei mėgstate saldžiai, tai cukraus galima dėti daugiau). Ant nedidelės ugnies ištirpdau želtiną (tik saugokit, kad neužvirtų) ir praaušusią supilu į varškės-grietinės masę. Tada atsargiai šaukštu įmaišau keptas obuolių skilteles.
    Dabar prasideda pačio pyrago lipdymas :). Paimu torto formą (galima naudoti kokią tik norit, aš naudojau tupperware, kurioje dažnai ir gaminu žele tortus). Supilu pusę trupinių, tada dedu grietinės-varškės-obuolių masę. Ant viršaus suberiu likusią pusę trupinių tešlos. Uždengiu ir padedu šaltai, kad susitingtų.
    Pyragas iš tiesų pateisino mano įsivaizdavimą ir lūkesčius - buvo ir skanu, ir pakankamai gaivu :). Patiko ir mažiausiam mūsų šeimos nariui, ir vyrui :). Ir, tiesą sakant, bent jau man tai buvo kažkas naujo :). Kadangi varškės-obuolių masė pakankamai greit sustingo, trupiniai liko traškūs. Tikiuosi, kad ir Jums patiks, skanaus :)
 

...beje, prizą laimėti pavyko :)
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą