2012 m. kovo 27 d., antradienis

beveik TIRAMISU

     Šiom dienom turėjom progą pasveikinti vieną žmogų su gimtadieniu, o kadangi buvo prašymas jokių dovanų nepirkti, tai pasisiūlėm padovanoti savos gamybos tortą. Žinoma, pagal šeimininkų pageidavimą :). O pageidavimas buvo - beveik tiramisu :) "Beveik" - nes be kaiušinių. Tačiau su mascarponės sūriu. Nežinau, kodėl, bet žodis "tiramisu" man niekada nesukeldavo ypatingų emocijų. Niekada nebuvo kilęs toks noras, kad va, noriu būtent šio skanėsto... Bet štai šis "beveik" buvo visai skanus, būtinai gaminsim dar kartą, nes patiko netgi mano Agnytei, kuri šiaip tortų beveik nevalgo :)

Reikės:

250 g mascarpones sūrio;
300 ml plakamosios grietinėlės;
sausainių "Damų piršteliai" (sunaudojau daugiau negu pusę tokio nemažo pakelio);
šaltos stipresnės nesaldintos kavos (patarčiau nukošti);
100 g juodojo (kartaus) šokolado;
apie 50 g paprastos, nesaldžios kakavos;
apie 100 - 150 g cukraus pudros (arba galima naudoti ir paprastą cukrų);
50-100 ml kavos likerio arba romo, arba konjako...bet nebūtina :);
1 šaukštas želatinos.



   Šokoladą sutarkuojam stambesne tarka. Želatiną išbrinkinam. Grietinėlę išplakam su pora šaukštų cukraus pudros iki standumo (cukraus pudros ar cukraus dedame pagal skonį, kiek kam patinka) . Kitame inde su likusia cukraus pudra išplakam mascarpone sūrį. Tada atsargiai šaukštu sumaišom plaktą grietinėlę su mascarpone sūriu. Išbrinkintą želatiną pakaitinam, kad ištirptų, ataušinam ir supilam į grietinėlės-mascarponės masę, atsargiai išmaišom.


  Imam "Damų pirštelius", kiekvieną pamirkom šaltoje kavoje (į kurią gali būti įpilta šiek tiek kavos likerio ar romo - bet nebūtina, ypač, jei valgys vaikai). Pamirkytą sausainį dedam į torto formą sausąja puse žemyn. Kitas variantas - galima torto formą iškart iškloti sausainiais ir juos sulaistyti šaukštu. Jie kaip kempinės - labai gerai viską sugeria, tačiau nepersistenkite, nes paskui pjaustant ims sunktis skystis (kaip man ir atsitiko su apatiniu sluoksniu).



    Tada sudedam pusę grietinėlės-mascarponės masės, per sietelį pabarstom kakava, paskui - šokolado drožlėm.
  Vėl dedam sausainių sluoksnį, sulaistom juos šalta kava...


    Sudedame likusią dalį kremo masės, pabarstom šokolado drožlėm bei kakava... Ir dedam į šaldytuvą bent kokiom 3 valandom, o galima ir ilgiau.



      Na ir štai - galime sveikinti! :)



SKANAUS!


2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Želė 3D formatu :)

   Ar žinojot, kad želė tortai gali būt visai kaip meno kūriniai? Kartą youtube atradau toookių grožybių, kad....aišku, kilo noras išbandyti ir pačiai tokią techniką. Žiūrint iš šalies viskas atrodo gan paprasta - pasidarai, pavyzdžiui, bespalvės želė, susitingdai, tada pasidarai baltos želė, ją nudažai norimom spalvom, pasiemi švirkštą (paprastą, medicininį) - ir pirmyn, šmaukšt šmaukšt - ir gražu!. Deja... Pabandžius tai atlikti, pasirodė, kad ne viskas ten taip paprasta ir lengva :). Visų pirma: norint išgauti tikrai gražų vaizdą, reiktų panaudoti nemažai dažų...ko man visai nesinori daryti, žinant, kad paskui tą želė valgys vaikai (arba nebūtinai jie - koks skirtumas). Nors dažai ir vadinami maistiniais, bet didelio pasitikėjimo man jie vistiek nekelia... Pabandžiau sužaisti natūraliom (jei taip galima pavadinti želė iš pokelių) spalvom - efektas, žinoma, ne toks įspūdingas... Visų antra: reikia labai nutaikyti tos želė, kurią "įvedinėsim", sustingimo laipsnį, nes per tiršta sunkiai spaudžiasi, per skysta - liejasi... Na ir apskritai, reikia turbūt nemažai pasipraktikuoti taip dirbt su švirkštu...
   Bet visgi, net ir neturint super gerų įgūdžių, net ir nenaudojant daugybės spalvų, galima padaryti kažką naujesnio, dar nematyto, dar nebandyto ir įdomaus akiai :)
   Štai mano pasibandymai, pagaminti naudojant visiškai natūralias spalvas - mėlynių sultis ir paprastą, baltą jogurtinę želė:


2012 m. kovo 20 d., antradienis

Prancūziškas varškės pyragas


200 g sviesto
stiklinė cukraus
3 kiaušiniai
2 stiklinės miltų
400 g varškės
2-3 šaukšteliai vanilinio cukraus

   Pirmiausia pasigaminame trupininę tešlą: sviestą reikia sutarkuoti burokine tarka (todėl rekomenduoju jį prieš tai atšaldyti), tada sumaišome su puse stiklinės cukraus bei miltais. Pirštais viską gerai sutriname, kol gaunasi tokie trupiniai, panašūs į šlapią smėlį.
  Įdaras: varškę gerai išmaišom (geriausia mikseriu) su likusia puse stiklinės cukraus, vaniliniu cukrum bei kiaušiniais.
  Į kepimo formą sudedam pusę tešlos, tada per vidurį - varškės įdarą, o ant viršaus - likusią dalį tešlos. Kepame 200 C orkaitėj apie 1 valandą.
    ...tikrai labai skanus :)

2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Sveikuolių sausainiai





100g sviesto
150g medaus
2 šaukštai rudojo cukraus (jei nėra, galima ir baltojo)
250g avižinių dribsnių
200g saulėgrąžų, įvairių sėklų (sezamo, moliūgų, linų sėmenų...), riešutų, džiovintų vaisių mišinio
1 šaukštelis cinamono
šaukštelis kepimo miltelių
4 kupini šaukštai miltų
apie 200 ml vandens

  Sviestą ištirpinti kartu su medumi ir cukrumi. Suberti sėklų-riešutų mišinį bei avižinius dribsnius. Viską gerai išmaišom, suberiam miltus, kepimo miltelius, cinamoną, įpilame vandens ir vėl viską gerai išmaišom. Ant aliejum išteptos skardos šaukštu suformuojam sausainius ir kepam 15-20 minučių 180 C orkaitėje.
   Šitie - mano mėgstamiausi...visada pridedu kuo daugiau saulėgrąžų, sezamo, moliūgo sėklų, linų sėmenų... Jie nėra saldūs, bet visai šeimynai labai labai patinka :)




Minkšti sausainiukai su obuoliais ir apelsinų žievelėm


200g pjaustytų obuolių (gali būti konservuoti)
200g saldaus sūrelio (pvz., "Gardi varškė")
120g sviesto
2 kiaušinių
120g cukraus
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
200g miltų
2 šaukštai apelsinų žievelių
žiupsnelis cinamono
šaukštelis kepimo miltelių

   Obuolius smulkiai supjaustom. Kiaušinius išplakam su cukrum ir vaniliniu cukrum. Į juos supilame išlydytą sviestą, sudedame saldų sūrelį ir viską gerai išmaišom. Į masę įmaišom obuolius, cinamoną, miltus bei kepimo miltelius. Tada atsargiai įmaišome tarkuotas apelsinų žieveles. Ant kepimo skardos šaukštu formuojam nedidelius sausainiukus, kiek toliau vieną nuo kito, nes jie kepdami truputį plėsis.



   Orkaitę įkaitiname iki 200 C, įdedam sausainius, temperatūrą sumažinam iki 150 C ir kepame apie 25 minutes.



2012 m. kovo 16 d., penktadienis

spragėsiai su šokoladu penktadienio filmui

   Pagaliau penktadienis! Ir kaip visada - vaikai ruošiasi penktadienio filmo žiūrėjimui. Ir kaip visada - reikalauja "popkorno". Na, kad būtų kaip kine :). Tik šįkart nutariau tuos "popkornus" pasigaminti pati. Iš paprastų kukurūzų spragėsiams. Ir šįkart - su šokoladu.
   Kukurūzus supilam į popierinį maišelį ir mikrobanginėj "išsprogdinam". Arba keptuvėj su dangčiu. Tada išsitirpinam šokoladą (aš dar įpyliau šlakelį pieno), užpilam ant spragėsių ir gerai išmaišom. Ir va - puikiausias skanėstas penktadienio filmui:

skirtukai knygoms iš..."nieko" :)

   Kaziuko mugė jau nušurmuliavo, o aš tik dabar prisiruošiau pasirodyti, ką šiemet mes su Agnyte nuveikėm ta proga. Kadangi jos mokykloje (turbūt kaip ir daugumoj kitų) taip pat vyksta Kaziuko mugė, tai ir mes sukom galvas, ką čia tokio padarius, kad būtų ir įdomu, ir gražu, ir pigu, bet visgi atneštų Agnei bent litą-kitą pelno :). Sumąstėm pagaminti skirtukų knygoms...iš nebenešiojamų džinsų atraižų ir šiaip spalvotų medžiagyčių skiautelių. Kitaip sakant - iš "nieko" :).

   Prisikarpėm, apsiuvom, prisiuvom visokių aplikacijų, papuošėm spalvotais siūlais bei Agnės nuvemtom boružėlėm ir gėlytėm... Plonesnius dar užklijavom ant kartono ir paskui apkirpom.

    Ir va, kokie mūsų skirtukai:



    Keletą litukų Agnė užsidirbo, bet kitąmet, sakė, kepsim vaflius...nes visgi maistas mugėje buvo populiaresnis :))))

2012 m. kovo 11 d., sekmadienis

Cukrinė

   Na štai, dar viena mano maža svajonė išsipildė - išbandžiau dekupažą :). Kaip sakoma - tereikia labai labai panorėti :).
   Pirmasis mano bandymas - naujoji cukrinė...Norėjau turėti cukrinę, kuri nedūžta ir kuri būtų kažkuo ypatinga. Taigi gimtadieniui gavau paprastą medinę cukrinę ir dekupažo rinkinuką...kitaip sakant - galimybę susikurti ypatingą nedūžtančią cukrinę :)
   Pirmiausia, aišku, pasiskaičiau savo knygelę apie dekupažą. Tada žingsnelis po žingsnelio - ir štai manoji cukrinė:


    Tuo pačiu pabandžiau nudekupažuoti ir keletą jūros akmenėlių. Rezultatas - visai smagus, dabar turėsiu iš ko kurti naujas seges :)


Varškės ir pomidorų pyragas

    Labai paprastas, bet labai skanus pyragas iš Beatos knygos, tinkantis lengvai vakarienei ar šiaip kaip užkandis. Skanus tiek karštas, tiek šaltas. Receptas šiek tiek pakeistas pagal mano spintelių turinį :)

Reikės:
1 pakelio šaldytos bemielės tešlos
2 pakelių pusriebės varškės (Beatos knygoje rašo, kad užtenka 1 pakelio...bet man neužtenka)
2 kiaušinių
šaukšto kmynų
druskos, pipirų - pagal skonį
prieskoninių žolelių (aš naudojau Kotanyi itališkų žolelių mišinį) - pagal skonį
4 pomidorų
truputį fermentinio sūrio

  Šaldytą tešlą atšildau ir iškloju ja kepimo skardą (skardos netepu aliejum, nes tešla yra pakankamai riebi pati iš savęs; galima skardą pabarstyti miltais). Kas 2-3 cm subadau šakute.
   Kiaušinius išplaku ir sumaišau su varške, prieskoninėm žolelėm, druska, pipirais ir kmynais. Prieskoninių žolelių dedu negailėdama, tada varškė įgauna tokį labai "itališką" skonį :)

   Gautą varškės masę šaukštu tolygiai paskirstau ant tešlos (ties kraštais tešlą šiek tiek įpjaunu peiliu, tada ji kepdama šiek tiek gražiai užsilenkia). Pomidorus supjaustau griežinėliais ir išdėlioju ant viršaus taip, kad jie šiek tiek dengtų vienas kitą.


  Kepu 180 C temperatūroj apie 15-20 minučių (tešla pagelsta, pomidorai šiek tiek apskrunda). Tada ant viršaus užbarstau truputį tarkuoto fermentinio sūrio ir dar pakepu 5 min.


   Štai ir viskas, susipjaustom ir ragaujam, SKANAUS :)



2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

Angelai

   Angelai man visada yra gražu. Ir visada asocijuojasi su gėriu ir saugumu....ir tikiu, kad kiekvienas mes turime savo angelą sargą.
  Pernai prieš pat Kalėdas atėjo į galvą mintis padaryti angelus iš vilnos...tiksliau - ne mintis atėjo, o tiesiog akyse iškilo vaizdas, kaip turėtų mano nuveltas angelas atrodyti. Taip per porą vakarų gimė du kalėdiniai angelai, kuriuos nutariau padovanoti žmonėms, kurie, kaip ir angelai, man asocijuojasi su gerumu ir saugumu. Kurie kaip angelai rūpinasi mano vaikais :). Tie žmonės - tai mano mama ir mano Agnės mokytoja.





  Kartu tai buvo pirmas bandymas nuvelti kažką panašaus į žmogų. Paskui sugalvojau pabandyti nuvelti dar tikroviškesnį žmogų..jau pradėjus tai daryti, kilo mintis ir vėl padaryti angelą, tik panašų į berniuką. O jo užduotis būtų saugoti mano mažuosius, kol manęs nebus (nes kaip tik artėjo mano ilgųjų atostogų pabaiga ir metas grįžti į  darbus). Taip atsirado dar vienas angeliukas :)



   O tada manoji Agnė pareiškė, kad mano visi angelai yra berniukai, o ji nori angelo - mergaitės... Taigi teko dar padirbėti ir sukurti dar vieną angeliukę pagal Agnės pageidavimus - tamsiaplaukę ir su ypatinga šukuosena :)))



   Ir dabar pas mus ant lentynos sėdi du gražuoliukai angeliukai - abiems vaikams po vieną :)))


Bandymai tapyti...



   Piešimas, tapyba, įvairūs lipdymai kažkada mano gyvenime buvo gan svarbūs ir beveik kasdieniai. Taip buvo mokykloje...geri buvo laikai :). Paskui visa tai buvo primiršta, paslėpta. Ir va, po 15 metų vėl pabandžiau prisiminti, ką reiškia laikyti rankose teptuką :). Galiu pasakyti - visai smagu :). Ir labai norėčiau ateityje dažniau rasti tam laiko...nes ant sienų mano namuose dar daug vietos :)



2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Dėkliukai mobiliesiems telefonams

...kad mūsų telefonams nebūtų šalta, kad jie nesusibraižytų ir kad jų savininkams būtų smagu :)



 
 

Žele tortas su varškės sūreliais ir plakta grietinėle

   Šįkart detaliau papasakosiu, kaip pasigaminti tikrai skanų žele tortą :). Taigi: paimame formą, kurioje darysime tortą. Man super patogus ir geras dalykas yra Tupperware žele žiedas (čia ne reklama :) ). Kad tortas nepriliptų ir lengvai bei lygiai išsiimtų, formą galima plonai sutepti aliejumi - tiesiog užpilti truputį aliejaus ant popierinės servetėlės ir ištrinti ja formą. Tada prasideda torto lipdymas.

Jums reikės:
1 pakelio žele (kokios tik norite)
3-4 mandarinų (arba kitokių vaisių)
3 saldžių varškės sūrelių (be šokoladinio glaisto). 
200 ml plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)
1-2 šaukštų cukraus
maždaug 4 šaukštų želatinos
apie 300-400 ml jogurto (kokio tik norite skonio)
1 pakelio sausainių (gali būti ir šokoladiniai)
būtų gerai - šaldytų trintų braškių ar kokių kitų uogų

   Želatiną užpilame vėsiu vandeniu (apie 100 ml) ir išbrinkiname. Žele iš pakelio taip pat pasigaminame ir atvėsiname (rekomenduoju pilti šiek tiek mažiau vandens, nei nurodoma ant pakelio, kad žele būtų šiek tiek standesnė).
   Pirmasis sluoksnis. Jis paprastai, kai jau išimame tortą, būna torto viršuje. Todėl galima pasistengti jį padaryti kaip nors gražiau ar įdomiau, papuošti vaisiais ir pan. Šikart pirmą sluoksnį dariau su mandarinais: mandarinų skilteles išdėliojau formoje ir užpyliau truputį žele (padarytos iš pakelio - kokios tik norime spalvos - ir jau ataušusios). Pilu tik tiek, kad mandarinų skiltelės, žele sustingus, liktų prilipę. tada jos gražiai ir tvarkingai atrodys ir neišplauks kur pakliuvo :). Kai susitingsta - užpilu dar tiek žele, kad apsemtų mandarinus ir palieku stingti šaldytuve.


Kol stingsta pirmasis sluoksnis, pasidarau antrąjį. Šįkart jis bus iš saldžių varškės sūrelių ir plaktos grietinėlės. Visų pirma išlydau išbrinkintą želatiną. Grietinėlę išplaku mikseriu iki standumo, plakdama įdedu kokį šaukštą cukraus. Sūrelius taip pat mikseriu išplaku atskirai, kad nebūtų jokių gumulėlių. Tada paprastu šaukštu atsargiai į sūrelių masę įmaišau plaktą grietinėlę.


Masė gan tiršta, todėl į šį sluoksnį želatinos dedu tik kokius 3-4 šaukštus (jau ištirpintos, skystos, bet ne karštos). Viską šaukštu atsargiai išmaišau. Kas mėgsta saldžiau - galite dėti daugiau cukraus.. Tada gautą masę sudedu į torto formą ant jau sustingusio pirmojo sluoksnio. Ant viršaus išdėlioju sausainius ir vėl dedu į šaldytuvą stingti.

   Kol stingsta antrasis sluoksnis, gaminuosi trečiąjį - iš braškinio jogurto ir šaldytų šviežių trintų braškių su cukrumi. Čia viskas labai paprasta: į jogurtą sudedu trintas uogas, supilu likusią ištirpintą želatiną, gerai išmaišau, įdedu dar kokį šaukštą-du cukraus (čia jau pagal skonį) - ir viskas...galima pilti ant sustingusio antrojo sluoksnio. Tada dar išdėlioju sausainiais (išėmus tortą, jie bus torto apačioje), uždengiu ir palieku šaldytuve. Tortas pagamintas :)


     Deja, prapjauto jo nebesuspėjau įamžinti, bet atrodė labai panašiai kaip štai šis, valentininis žele tortas su rikotos sūriu: