2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Auskarai iš vilnos

Bandžiau pasigaminti ir keletą auskariukų:



Gyvūnėliai iš vilnos ir dar šis tas :)

Štai šie veltinukai taip pat jau iš senesniųjų:


baltoji meškutė                                              

čiau čiau - draugei, kuri turi tokį gyvą :)
    


                                                   šiaip mielas šuniukas
                                  
kalėdinis garvežiukas


 pakabukas krepšinio mylėtojui                           varlė, beveik karalienė :)



 

žydra dėžutė
  
        

 linksma pieštukinė








Veltos segės

...štai dar šis tas iš mano anksčiau sukurtų darbelių - veltos segės:





2012 m. vasario 28 d., antradienis

Jūros akmenėliai (I)

   Vasaros prisiminimui (o juk iki jos beloko tik šiek tiek daugiau nei 3 mėnesiai!)... Prie jūros su vaikais prisirinkom labai gražių akmenukų. Tada man jie atrodė tiesiog gražūs. Grįžus namo ėmiau galvoti, kaip juos galima būtų panaudoti, kad jie vėl džiugintų akį. Deja, būdami nebe šlapi, jie neatrodė tokie gražūs kaip tada pajūry... Bet visgi mintis atėjo :). Atsirinkau akmenukus, kurie man atrodė gražiausi ir nulakavau juos blizgiu akriliniu laku. Akmenukai vėl tapo blizgantys lyg ką tik nuskalauti jūros...



    Vėliau didesnius akmenis apnėriau karoliukais, padariau "koralus" arba dekoravau sugalvotais karoliukų ornamentais. Mažesnius akmenėlius priklijavau ant veltinio atraižų ir paskui apsiuvinėjau karoliukais, papuošiau gintarėliais. Kitose pusėse pritvirtinau užsegimus - ir mano jūros akmenėliai tapo visai įdomiomis sagėmis :)

  


         
                                                                      


Koldūnai, virtiniai...pagaliau! :)

   Ar Jūs dažnai patys darote koldūnus (su bet kokiais įdarais)? Aš iki šiol galbūt tik porą kartų buvau gaminusi koldūnus su mėsa ir tikriausiai ne ką daugiau kartų - su varške (mes juos vadinam virtiniais, bet teko girdėti, kad kiti virtiniais vadina virtus vaškėčius, tad kad nebūtų painiavos, čia aš viską vadinsiu koldūnais :) ). Bet visus tuos kartus man nepavyko pagaminti taip, kad būtų skanu - tešla būdavo per kieta...todėl nutariau, kad nebegadinsiu sau nervų ir geriau jau valgysim skanesnius pirktinius koldūnus... Bet labiausiai gaila buvo, kad neišeina pasidaryti skanių naminių koldūnų su varške, nes būten jie man labai labai...skanūs ir primena vaikystę :) O parduotuvėse tokių nebūna...
   Ir štai, PAGALIAU! Ačiū vienam forumui, kur bendrauja daug mamyčių - ten ir atradau savo išsigelbėjimą naminių koldūnų reikaluose - plikytą koldūnų tešlą! Galbūt jums tai ir nebus naujiena, o man buvo :) Ir nuo šiol ir mūsų namuose valgomi naminiai koldūnai tiek su mėsa, tiek su varške, tiek su kitais įdarais :) O kuo ypatinga ta plikyta tešla? Ogi tuo, kad ją paprasta pasidaryt, lengvai kočiojasi, nelimpa kočiojant, tad nereikia jokių papildomų miltų. Ir kas svarbiausia - ji būna minkšta!:)

Tešlai reikės:
3 stiklinių miltų
3 šaukštų aliejaus
stiklinės verdančio vandens
galima  dėti šiek tiek druskos

   Į dubenį susipilame miltus, įpilame aliejų, įberiam druskos, tada užplikom visa tai stikline verdančio vandens, išmaišom ir gerai išminkom. Tiesa, tešla būna pakankamai karšta, tad patarčiau pradžioj ją maišyt šaukštu ar mikseriu. Paskui jau įmanoma minkyt rankom. Viskas :) Toliau pasigaminame norimą įdarą, kočiojame ir lipdome :)  Dar smulkmenėlė:  miltus ir vandenį "matuoju" tuo pačiu puodeliu. Gal tai ne esmė, bet tešla visada išeina ideali.


 ...aliejus...


 ...verdantis vanduo...
                     



 ...mano mažąjam padėjėjui ir "žalia" tešla pasirodė labai skani, tad teko slėpti :)



...pageidaujamas įdaras... 



...suformuojam...



 Skanaus :)
  

2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Šokoladinis pyragas

  Šį receptą man parnešė dukrytė, todėl pavadinome jį "Agnės pyragu". Ne tik todėl, kad ji labai mėgsta šokoladinį pyragą, bet ir todėl, kad sugebėjo pati jį ir išsikepti. Tikrai nesudėtinga ir skanu :)

200 g sviesto
200 g juodojo šokolado kepiniams
4 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
šaukštelis vanilinio cukraus
1- 1,5 stiklinės miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių

...į pyragą galima dėti riešutų (labai tinka ir labai skanu)...galima ant viršaus išdėlioti obuolių skilteles...galima tiesiog išsikepti be jokių papildomų priedų ir iškepus pabarstyti cukraus pudra :)

   Sviestą reikia ištirpinti kartu su šokoladu. Kiaušinius išplakame su cukrumi bei vaniliniu cukrumi, tada sumaišome su pravėsusia lydyto sviesto-šokolado mase. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlą. Ji turi būti maždaug tirštos grietinės konsistencijos. Supilame į formą ir kepame 180 C temperatūroje maždaug valandą.
SKANAUS!



Kuršėnų vyniotinis

    Turbūt daugelis yra ragavę šio skanaus vyniotinio, pirkto parduotuvėje. O pasirodo, nėra taip sudėtinga jį išsikepti ir patiems. Išbandyta - tikrai skanu ir tikrai skaniau nei parduotuvėj :)
Jums reikės:

Biskvitui:4 kiaušinių
4 šaukštų cukraus
4 šaukštų miltų

Kremui:180 g tikro sviesto
180 g varškės
 ~0,33 indelio saldaus kondensuoto pieno

PASTABĖLĖ: jei kas mėgstate mažiau saldų ir mažiau riebų vyniotinio įdarą (kaip kad aš), galite dėti mažiau sviesto ir daugiau varškės)

   Biskvitas: kiaušinių trynius ir cukrų išplakite iki purumo, į juos sudėkite miltus ir gerai išmaišykite. Tada atskirai iki standumo išplakite baltymus. Juos šaukštu atsargiai įmaišykite į tešlą (maišykite tol, kol ji taps vientisa). Tada kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi (jį ištepkite plonai sviestu - tada biskvitas neprilips) ir ant jo tolygiai paskirstykite tešlą (galima šaukštu, galima pilti tiesiog iš dubens ir pakreipiant skardą tai į vieną, tai į kitą pusę, leisti tešlai pasiskirstyti per visą skardos plotą). Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 12-15 min. Svarbu neperkepti, nes tada biskvito negalėsite susukt, jis pasidarys trapus, todėl atidžiai stebėkite, kad smarkiai neparuduotų. Iškepusį biskvitą dar karštą iš karto susukite į ritinėlį ir palikite atvėst.
   Kremo gaminimas: iki purumo išplakite sviestą (jis turi būti kambario temperatūros). Plakant po truputį pilkite kondensuotą pieną. Varškę pertrinkite per sietelį ir sudėkite į sviesto - kondensuoto pieno masę.  Viską gerai išmaišykite. Tada išvyniokite biskvitą, sutepkite jį kremu ir vėl suvyniokite bei padėkite į šaldytuvą dviem - trim valandom (aš suvynioju jį į foliją, nes kartais kremas pradeda bėgti per kraštus). Prieš patiekdami galite pabarstyti cukraus pudra (bet nebūtinai, skanu ir be jos :) ).


   O čia Kuršėnų vyniotinio improvizacija su juodųjų serbentų uogiene :)

2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Obuoliai, įdaryti vištiena su džiovintomis slyvomis ir graikiškais riešutais

Jums reikės (4 porcijoms):
4 vidutinio dydžio obuolių (geriau rūgštesnių);
250-300g vištienos;
1-2 svogūnų;
20g džiovintų slyvų
20g graikiškų riešutų;
2 skiltelių česnako;
krapų, petražolių;
20g sviesto;
druskos, pipirų;
aliejaus kepimui.


 
     Mėsą nuplauname, nusausiname, nuimame odą ir sumalame arba smulkiai supjaustome. Aš naudojau kulšeles. Iš likusių kauliukų išviriau sultinį (jis taip pat bus reikalingas).
    Slyvas nuplauname ir smulkiai supjaustome. Susmulkiname svogūną, česnaką, krapus bei petražoles. Taip pat susmulkiname ir graikiškus riešutus.
    Keptuvėje ant aliejaus 2 min pakepiname smulkintą svogūną bei česnaką, sudedame mėsą ir pakepiname dar 5-6 min. Tada į keptuvę sudedame smulkintas slyvas, riešutus, žalumynus, prieskonius (druską, pipirus) ir viską gerai išmaišome bei pakepiname dar keletą minučių.




  





  Obuoliams nupjauname viršūnėles ir juos išskobiame, palikdami 0,5-0,7 cm storio sieneles. Tada taip paruoštus obuolius prifarširuojame jau paruoštu įdaru, sudedame juos į gilesnę kepimo formą. Ant kiekvieno uždedame po nedidelį gabalėlį sviesto ir užvožiam ant viršaus kepurėlę.
 
     
      
           









 Į kepimo formą įpilam vištienos sultinio (kad apsemtų dugną), formą uždengiame kepimo folija arba dangteliu ir kepam 180 laipsnių orkaitėje 15-20 min. Galima dar kokia 5 min pakepti ir atidengus, tik žiūrėkit, kad obuoliai nuo karščio neištežtų.
    Skanaus!

(su šiuo receptu taip pat dalyvavau obuolių skanėstų konkurse http://obuoliuskanestai.blogspot.com/2011/11/obuoliai-idaryti-vistiena-su.html )

Pusiau keptas obuolių-varškės pyragas

Aš labai mėgstu daryti įvairius žele tortus. Man patinka gaivumas ir lengvumas. Obuolių pyragai taip pat patinka, ypač su varške. Kadangi dalyvavau obuolių skanėstų konkurse http://obuoliuskanestai.blogspot.com/p/konkurso-salygos.html, tai būtent jam sugalvojau pabandyti pagaminti kažką tokio skanaus, tarpinį variantą tarp žele ir tradicinių obuolių pyragų. Taigi: mano pusiau keptas obuolių-varškės pyragas :)

Tešlai (trupiniams):
200g sviesto
pusė stiklinės cukraus
2 stiklinės miltų

Įdarui (viduriniam sluoksniui):
4-5 vidutinio dydžio obuoliai (geriau rūgštesni ar saldžiarūgščiai)
apie 300g liesos grietinės (aš ėmiau 15 proc. riebumo)
apie 300-400g varškės (man asmeniškai skaniau su varške, kuri būna ne pokeliuose, o panašesnė į naminę)
5 a.š. želatinos
pusė stiklinės cukraus
šaukštas vanilinio cukraus
žiupsnelis cinamono
 
  
    Želatiną užpilu vandenuku, kad išbrinktų.
Obuolius supjaustau nedidelėmis skiltelėmis (galima ir nulupti, bet nebūtina), tada dubenyje juos sumaišau su šaukštu vanilinio cukraus bei žiupsneliu cinamono. Viską paskleidžiu ant skardos (kad obuoliai nebūtų sulipę viens ant kito) ir trumpai orkaitėj pakepu (apie 10-15 min). Padedu, kad atauštų.
    Tada pasiruošiu tešlą, t.y. trupinius: sviestą (jį geriausia prieš tai atšaldyti) sutarkuoju burokine tarka ir sumaišau su puse stiklinės cukraus ir miltais. Pirštais viską trinti, maišyti tol, kol gausis trupiniai, panašūs į smėlį. Tada visa tai supilu į skardą ir dedu į 175 laipsnių orkaitę. Kepu apie 15 min, vis pamaišydama, kad trupiniai vienodai iškeptų. Geriausia kepimo laiką žiūrėti pagal pačius trupinius - kai pagels, bus iškepę. Iškepusius trupinius padedu ataušti.
    Tada ruošiu įdarą: dubenyje išplaku grietinę, varškę ir pusę stiklinės cukraus (jei mėgstate saldžiai, tai cukraus galima dėti daugiau). Ant nedidelės ugnies ištirpdau želtiną (tik saugokit, kad neužvirtų) ir praaušusią supilu į varškės-grietinės masę. Tada atsargiai šaukštu įmaišau keptas obuolių skilteles.
    Dabar prasideda pačio pyrago lipdymas :). Paimu torto formą (galima naudoti kokią tik norit, aš naudojau tupperware, kurioje dažnai ir gaminu žele tortus). Supilu pusę trupinių, tada dedu grietinės-varškės-obuolių masę. Ant viršaus suberiu likusią pusę trupinių tešlos. Uždengiu ir padedu šaltai, kad susitingtų.
    Pyragas iš tiesų pateisino mano įsivaizdavimą ir lūkesčius - buvo ir skanu, ir pakankamai gaivu :). Patiko ir mažiausiam mūsų šeimos nariui, ir vyrui :). Ir, tiesą sakant, bent jau man tai buvo kažkas naujo :). Kadangi varškės-obuolių masė pakankamai greit sustingo, trupiniai liko traškūs. Tikiuosi, kad ir Jums patiks, skanaus :)
 

...beje, prizą laimėti pavyko :)
 

ŽELE ŽELE ŽELE

   Kadangi savo dienoraštį rašau atbuline data (kol kas), t.y. dauguma to, ką rodau, yra padaryta jau šiek tiek anksčiau, tai visus savo žele tortus sukelsiu čia iškart... Be jokių receptų ir smulkių aprašymų. O ateityje tikrai pasidalinsiu žele darymo ypatumais (nors man žele tortų darymas yra vienas paprasčiausių dalykų ir visada esu tikra, kad bus skanu - todėl jie man taip ir patinka...dar patinka todėl, kad tai - gaivus, skanus, pakankamai lengvas desertas). Taigi...

...Kalėdiniai žele torčiukai
   ...išduosiu paslaptį: visos tos eglutės bei gėlytės padarytos sausainių formelių pagalba.










 ...sūnelio pirmojo gimtadienio tortas:


...dukrytės gimtadienio tortas:
pastabėlė: visus saldaininius papuošimus bei pabarstukus reiktų ant torto dėti tik prieš pat dedant ant stalo, nes jie, atsidūrę ant žele, pradeda leisti dažus :(...











...valentininis ir ne visai žele, bet tikrai ne be jos :).



...sūnelio 2-ojo gimtadienio tortas:
Čia jau bandžiau daryti "3D" vaizdą :) Bandysiu dar. Ir tada jau papasakosiu su išsamesnėm iliustracijom.